Teal szervezetek

Ki az az Árpi?

2017. május 26. - BozsárG

Árpi, vagyis az ARPe teszt egy profil vagy térkép. Leginkább arra alkalmas, hogy megmutassa, hogy milyen hatóerőt tudsz létrehozni másokkal való együttműködés során. Fejlődési utakat, lehetőségeket is láttat.

Ahhoz, hogy a csapat teal kultúrát hozzon létre, és abban dolgozzon, érett, önálló, felelősségteljes egyének szükségesek. Az együttműködés bizalmon alapul. Az ARPe pont ezeket vizsgálja.

stocksnap_alspvf8udm.jpg

A másokkal való együttműködésben keletkező hatóerőt befolyásolja az autoritásod – vagyis hogy mit gondolsz, tudsz, hiszel magáról -, felelősségvállalásod önmagadért, valamint szűkebb és tágabb környezetedért – vagyis milyen mértékben fordítod cselekvésre mindazt, ami benned van -,  és az önmagadba és másokba vetett bizalmad.

Az ARPe profil ezeket a tényezőket méri:

Autoritás: öntudatos létezés, önismeret, tudás, tapasztalat – és magabiztosság / önbizalom: hit abban, képes vagyok megtenni, ami szándékomban áll.

Néhány egyéni megfogalmazásban:

„Ki vagyok én?”

„Minden, amit gondolok, tudok, hiszek magamról, amiben hiszek.”

„Amikor azt gondolom, hogy hatalmamban áll és képes vagyok megtenni, ami a szándékom. Erőm, tudásom, bátorságom is van – és ezt mások is érzékelik.”

 

Felelősség: elköteleződés, akarat, felelősség- és kötelezettségvállalás / cselekvés, megnyílás mások felé, kockázatvállalás és valahová tartozás.

Néhány egyéni megfogalmazásban:

„Mivé válok, hova tartok?”

„Tudatosan felvállalom hogy cselekvésbe fordítom az autoritásomat – és vállalom a következményeit is, magamra és másokra nézve is.”

„Aktivitás, cselekvés, amelyet következményeivel együtt felvállalok.”

„Felelős az, aki tudatosan cselekszik, mérlegelve a tettei hatását önmagára és másokra nézve.”

 

Bizalom:  önmagamban – ez az Autoritás része / másokban – mások képességébe, megbízhatóságába, felelősségvállalásába, hitelességébe vetett hit.

A magunkba és másokba vetett bizalmunk befolyásolja a viselkedésünket, cselekedeteinket, és ezáltal a másokkal való együttműködésünk során létrejövő hatóerőt.

 

Hatalomról alkotott nézet:        a hatalom (hatóerő) mely formáit preferálom, érzékelem, és ez hogyan hat támogatási, motiválási, befolyásolási  képességeimre

 

Az ARPe, mint minden profil, a fejlődésre teszi a hangsúlyt. Megmutatja a jelenlegi állapotot, célja az egyéniség kibontása és az önvizsgálat. Megmutatja azt is, hogy az egyénnek mik az erősségei, és a fejlődés szempontjából milyen kihívásokkal kell szembenéznie, milyen utak vázolhatók fel.

Az ARPe-t úgy csináljuk, hogy kitöltesz egy online tesztet, aminek a riportját, én, képzett ARPe tanácsadó megkapom. Együtt átbeszéljük,értelmezzük a mért tényezőket, kibontjuk az eredményeket, és beszélgetünk arról is, hogy mit kezdesz ezzel: merre, hogyan tudnál tovább fejlődni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr2212541385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.