Teal szervezetek

Nagyon jó teal szervezetben dolgozni! De vajon könnyű-e?

2017. február 08. - BozsárG

Amikor a teal szervezetek szóba kerülnek, sóhajok hallatszanak: "jaj, de szeretnék teal cégnél dolgozni...!", "jaj, de jó lenne, ha én is ilyen jól érezném magam a munkahelyemen...!", "jaj, ha egyszer ilyen helyen dolgozhatnék...!" "Boldog lennék, motivált, lelkes, élvezném, szívesen mennék be nap mint nap..." Lelki szemeink előtt világos, napfényes irodák, kávézós sarkok, színes fotelek... De jó lenne....

Örülök, hogy ma elhangzott az is, hogy ez bizony kemény lehet. Talán nehezebb, mint a jelenleg uralkodó szervezeti kultúrákban dolgozni.

Önmagad lehetsz, a magad teljességével a munkahelyeden. Oké. És képes vagy rá? Tudod, ki vagy? Tudsz hiteles lenni? Felismered mi zajlik benned, és fel is vállalod? Ráismersz, mi szól rólad és mi a másikról? Tudsz-e úgy érzéseket kifejezni, hogy ne bántsd, ne hozd zavarba a másikat? El tudod-e ismerni, ha hibázol? Őszinte tudsz-e lenni, amikor kételyeid vannak? Hogy fogsz együtt élni a többiekkel, akik szintén a maguk teljességével akarnak jelen lenni? Empatikus vagy-e? Tudsz-e figyelni másokra? (Kedvenc példám a munkahely, ahol pozitívumként hangzik el, hogy milyen szuper, hogy itt mindenki behozhatja  a kutyáját. Igen, akkor, ha nincs köztük olyan, aki nem szereti vagy fél a kutyáktól. Vajon be meri-e vallani? Vajon elfogadják-e a többiek?)

stocksnap_d0rfk66uqe.jpg

A másik, ami elhangzott ma: az erkölcsiség. Ez a fogalom hiányzott nekem eddig. Igen, ha önszerveződő teamekben dolgozol, erős belső tartásodnak, értékközpontodnak kell lenni. "Felülről jövő" elvárások, követelmények híján magadnak kell gondoskodnod arról, hogy a munkát, amit bevállaltál, a lehető legjobb színvonalon végezd el. Felelős vagy azért, hogy folyamatosan fejlődj szakmailag is. Felelős vagy azért, hogy észrevedd a feladatod összefüggéseit, és bevonj mindenkit, aki érintett. Nincs "ellenőrzés, számonkérés", belülről kell jönnie annak, hogy betartod a határidőt, hogy leteszed az asztalra, amit vállaltál. Nincs mentség, nem lehet másra mutogatni. Tartasz-e itt? Alkalmas vagy-e teal-ben dolgozni? Nemrég láttam egy ábrát, hogy mennyi külső motivátorra van szükségük az alkalmazottaknak... nagyon elszomorított. A cégtől, a vezetéstől várják, hogy..... és itt hosszú lista, mi mindent tegyenek meg a munkakedvükért. Vagy különben odébbállnak.

Végül az utolsó: az evolúciós cél.... Bírod-e a bizonytalanságot? Te, aki ahhoz szoktál, hogy tervezhetők voltak az iskolai évek, a munkahelyeden tervszámokat kapsz, ugyanakkor egy látható karrier-utat, hogy fogsz élni azzal a szabadsággal, hogy "majd kialakul", merre megyünk? Van-e egyáltalán célod? Tudod-e egyáltalán, mit szeretnél, vagy csak azt, hogy mit NEM? Tudsz-e kitartóan dolgozni érte? Össze tudod-e egyeztetni a többiekkel? Tudsz lemondani, kompromisszumot kötni egy KÖZÖS cél érdekében? 

Úgy látom, hogy teal szervezeteket valóban érett, felelősségteljes emberek tudnak fenntartani, vagyis nem csak a vezetőnek kell magas tudatszinten lenni...

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr3612238818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizou76 2017.03.23. 17:41:05

Like!
Csak annak való az ilyen munka, aki a személyiségfejlődésben ott tart, a többinek lehet h kívülről tetszik, de valójában kínszenvedés lesz/lenne.