Teal szervezetek

Arról, hogy jó-e erőszakmentesen kommunikálni?

2016. november 20. - BozsárG

A teal szervezetek többek között azzal lopták be magukat a szívembe, hogy elvárják a munkatársaktól az erőszakmentes kommunikációt (EMK), és képezik is őket erre. Ott, ahol nincs "főnök", akinek dolga szétcsapni a konfliktusba keveredett kollégák között, nagyon is szükség van arra, hogy a két fél meg tudja oldani a köztük ébredt nézet-, érdek-, vagy véleménykülönbséget. Arra, hogy az önszerveződő teamekben minden vélemény kimondásra kerüljön, de ne tegyék azt bántó módon.

Engem különösen érdekel az, hogy ezekben a szerveződésekben mi történik, ha valaki nem végzi el a feladatát? Mi van, ha egy-egy kellemetlen, vagy unalmas, vagy nehéz feladatra nem "jelentkezik" ember? Amikor egy probléma megoldásakor különböznek a vélemények, az érdekek, mindenki jobban jár, ha ezek kikerülnek az asztalra. Amikor egy ügyféllel vita támad, a cég érdeke a megegyezés. Ilyenkor csak szükség van egy határozott állásfoglalásra. Erre való az EMK.

emk.jpg

Most, hogy rengeteg - vezetői, kommunikációs, konfliktuskezelés, stb. - tréning van mögöttem, azt hiszem, nálunk nem csak az EMK tanulása nehéz.Már előbb emelkednek a gátak.

Az első, amit el kell hitetni és fogadtatni a résztvevőkkel, hogy erre egyáltalán szükség van. Hogy az ellentétes érdekű féllel (ügyfél, beosztott, kolléga, vevő, beteg) érdemes és szükséges empátiát gyakorolni. Hogy nem gonosz, éretlen, önző, agresszív ember, hanem más véleménye, más szükségletei vannak (csak éppen nem mondja ki). Hogy amíg neki problémája van, nem fog menni a kommunikáció. Azt, hogy nem a "tényszerű, racionális" kommunikáció a célravezető, hanem éppen, az érzések és szükségletek kimondása. Hogy nem kell félni a negatív érzések, a sebezhetőség kimondásától. 

Ezekben a kapcsolatokban már előzetes tapasztalatok születtek - a másik fél már többször "bunkó volt", megvan a skatulya is: "erőszakos, önző", a magunkra vonatkoztatott, feltételezett szándék: "állandóan alázni akar". Na, nehogy már empatikus legyek vele!?

Na, innen kell visszajönni oda, hogy egyáltalán elkezdhessük az EMK-t tanulni és gyakorolni. Mindig kiderül, hogy érdemes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr5711975858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.