Teal szervezetek

Döntéshozatal teal módra

Action Learning segítségével

2016. augusztus 02. - BozsárG

Az önszerveződés alapja, hogy minden munkatárs felvállal egy szerepet, amihez bizonyos feladatok elvégzése, döntések meghozatala tartozik. A team megbízza őt, hogy saját hatáskörében tegyen meg minden a cél érdekében, és ő felelősséggel is tartozik ezért.

De a szervezetekben nem egyedül vagyunk - a feladatok végrehajtása közben bizony érintjük más szerepek "köreit", ütközhetünk vagy együttműködhetünk velük. A teal szervezetekben a tanácskérő folyamat ("advice process") szolgál arra, hogy a döntések során az érintettek szempontjai bekerüljenek a szerep tulajdonosának gondolkodásába. Minden szervezetben más eljárások vonatkozhatnak erre, lényeg, hogy a döntéshozónak konzultálnia kell azokkal, akiket a döntése érinthet, akiktől inputot várhat, új szempontokat vagy információkat.

Nagyon megörültem, amikor arról olvastam, hogy egyik kedvenc módszeremet használják az "advice process" kivitelezésére. Trénerként, coachként folyamatosan tanulok és próbálgatok ki új módszereket, és nagy híve vagyok az Action Learning-nek. Számomra fantasztikus élményt nyújt, amikor a csoport energiáját egy ember problémájának megoldására, dilemmáinak feltárására fókuszáljuk. Az energia megsokszorozódik, ritkán tapasztalható elmélyülés és kapcsolódás következik be. És valóban, mindenki tanul önmagáról is. Természetesen én, a coach is. :-) Amit imádok benne, pont ez: az egyéni fejlődés és a csoportenergia használata egyszerre! Sem a tréning, sem az egyéni coaching nem adja meg ezt az élményt.

Az "advice process" lefuttatása történhet egy Action Learning kör keretében. Az Action Learning (AL) egy problémamegoldó módszer, melynek során egy kis csoport egyszerre dolgozik egy élő, komplex probléma feltárásán és megoldásán, valamint párhuzamosan tanul is - mindenki önmagáról, a csoport saját működéséről. Fontos, hogy a folyamatot képzett AL coach kíséri, aki biztosítja, hogy a csoport eléggé elmélyüljön a problémában, valamint, hogy időről-időre reflektáljon saját működésére, így a tanulás is megtörténjen.

action_learning.png

Van tehát

- egy probléma, amiben döntést kell hoznia valakinek,

- egy témagazda - ő az, akinek a problémája van, és aki ezt felvezeti,

- egy csoport (4-8 fő), amiben olyanok is vannak, akik nem érintettek, nem tudnak semmit a témáról,

- egy AL coach, aki facilitálja az AL kört,

- másfél óra, ami alatt a csoport ezzel a témával foglalkozik.

A coach legfőbb szerepe, hogy különböző intervenciókkal KÉRDÉSEK feltevésére adjon alkalmat, ösztönözze a csoportot. Ahelyett, hogy - szokásos módon - tanácsokkal, megoldási javaslatokkal bombáznák a témagazdát. Az AL keretein belüli együttműködés javítja a kapcsolatokat, emeli a döntéshozatal színvonalát, tanulási lehetőséget biztosít minden résztvevő számára. Amellett, hogy természetesen a témagazdát hozzásegíti a megoldás megtalálásához, a döntéshez

A teal szervezetek egyik éltető eleme az, hogy folyamatosan reflektálnak saját működésükre, és fejlesztik azt, az Action Learning így tehát a teal szellemiség megnyilvánulása a döntéshozatalban. 

 A kép forrása: https://www.safaribooksonline.com/blog/2016/02/05/the-power-of-action-learning/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr658929466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.