Teal szervezetek

Építsünk tőkét: ismerjük meg egymást!

2016. július 13. - BozsárG

A teal szervezetekben a társadalmi tőke biztosítja a nyitottsághoz, őszinteséghez, kreativitáshoz szükséges bizalmat, az egymás felé való felelősségvállalás, segítségnyújtás, és az önmegvalósítás lehetőségét. Az egyik előző bejegyzésben írtam erről.

Nem elég azonban közös légterű hodályokat kinevezni irodának – ezekben sok minden eltereli a figyelmet a munkáról, nem segítik az elmélyülést. Nem véletlen, hogy sokan fejhallgatóval a fejükön ülnek, elbarikádozzák magukat ideiglenes paravánokkal, növényekkel, vagy merednek a képernyőjükre. Vagyis éppen ellenkező hatást vált ki ez az építészeti megoldás: elkülönülésre kényszerít...

nagy_terem.jpg

 

Ehelyett az elkülönülés és az együttlét harmóniáját, egyensúlyát érdemes megteremteni, úgy, hogy az együttlét ne csak a munkáról szóljon.

Néhány praktika, amit vállalatok használnak:

  • A rendszeres megbeszéléseken nem rögtön a szakmai kérdésekbe ugranak fejest, hanem aktuális személyes vagy közösségi témát beszélnek meg
  • Az természetes, hogy mindenkinek azonos felszólalási idő, lehetőség jut – erre számos moderációs technika létezik. De egy egyszerű teniszlabda és egy homokóra is megteszi.
  • Tilos az íróasztaloknál kávézni, enni – a közös kávézóban remek beszélgetések, viták alakulnak ki.
  • Napi „kollektív regenerálódás” finn mintára: kávé, süti mellett beszélgetés NEM a munkáról.
  • Rövidfilmet készítenek a távolban dolgozó csapatoknak egymásról. A közös bemutatón már jó ismerősök lesznek...
  • Rendszeres alkalom biztosítása, hogy mindenki „bemutatkozzon” a többieknek, olyan formában, ahogy ő szeretné, ami rá jellemző. Ppt-től az élő aerobik bemutatóig...
  • A megbeszélés résztvevőinek szerepet osztani: moderátor, „ördög ügyvédje”, ötletelő, stb... és legyen, aki HALLGAT, megfigyel. Esetleg az a dolga, hogy a szavak rejtett jelentését figyeli.
  • Firkálni a meeting alatt: ami meglep, amivel nem értek egyet, ami nem hangzik el, az érzelmeimet. Utána megosztani.
  • A munkatársak, párban, egymást számoltatják be a munkájukról.
  • Amikor a teamek költségterveit a képviselőik (vezetőik) egyeztetik, mindenki egy másik teamét „védi meg”. Ehhez előtte persze alaposan át kell beszélni, és beleélni magát a másik helyzetébe.

Vagyis minden praktika jöhet, ami az empátiát fejleszti, egymás megismerését, megértését, a kölcsönös függést felismerését szolgálja. Előnyben vannak a személyesen is találkozó, egy helyszínen dolgozó csapatok, viszont a távolról együttműködő, virtuális teameknek még nagyobb szükségük van a bizalomépítésre. Arról, hogy miben mások az ilyen csapatok, mire van szükségük, és milyen praktikákkal lehet őket közel hozni egymáshoz, már írtam itt, itt és itt.

A fenti példák innen származnak: Margaret Heffernan: Mérhetetlenül apró tettek, nagy eredmények (HVG Kiadó, 2015)

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr238884490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.