Teal szervezetek

A tőke nagyon fontos!

2016. július 09. - BozsárG

Vajon könnyű-e egy munkahelyen őszintének lenni, félelmekről beszélni, "buta" ötleteket bedobni, vagy ilyen kérdéseket feltenni? Könnyű-e bevallani a tévedéseinket, rossz döntéseinket, hibáinkat, amiket vétettünk? Könnyű-e beszélni arról, hogy fogalmam sincs, merre induljak, segítségre lenne szükségem? 

Ahhoz, hogy ilyesmiket megosszak a munkatársaimmal, bizalomra, az összetartozás érzésére, figyelemre, empátiára van szükségem tőlük. Arra az érzésre, hogy kölcsönösen függünk egymástól, számíthatunk egymásra. Ezt hívják társadalmi tőkének. Azt a láthatatlan erőt, ami a kapcsolataink mennyiségéből, minőségéből, hálózatából származik. Mind az egyénnek, mind a közösségnek szüksége van rá a boldoguláshoz.

Azokban a csapatokban, akik sikeresek  a kreatív problémamegoldásban, ez a társadalmi tőke jelen van. De nem mindig alakul spontán - tenni kell érte.

kommunikacios_halozat.jpg

Mire a csoportból csapat lesz, sok minden történik. Ezek a történések, élmények, illetve azok feldolgozása formálják a társadalmi tőkét. Ehhez bizonyos állandóság kell: ha a csapat tagjai jönnek-mennek, változik a csapat összetétele, nehezebben alakul ki. A régóta együtt dolgozó teamek produktívak, jobb döntéseket hoznak, kevesebb hibát vétenek. A csapaton belül cserélődhetnek a szerepek, ez éppen elég változatosságot generál. De ahhoz, hogy kreatív munkát végezzenek, biztonságos légkörre van szükség. Kételkedést kifejezni, kérdéseket feltenni, váratlan ötleteket bedobni - vagyis kockáztatni - csak ilyen közegben lehet. Még a magas IQ-jú "zseniknek" is szükségük van támogatásra, kapcsolatokra, bizalomra, őszinteségre.

A biztonságos légkör megteremti azt is, hogy a munkatársak merjenek segítséget kérni, illetve ne hagyják magára azt, aki elakadt, így a tudás megosztása is gyorsabb, a problémák megelőzhetőkké válnak.Az ilyen csapatokban nem szorul senki ki a csapatból, nem lesz magára hagyva.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr218876182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.