Teal szervezetek

Ne meetingeljünk, találkozzunk!

2016. június 20. - BozsárG

A mai szervezetekben a "meeting" talán az egyik leggyakrabban használt szó (a profit után...:-) ). De ma már ez a szó - bevallottan vagy anélkül - a meddő, eredménytelen, sokszor unalmas vállalati időtöltést jelenti. Erre való válaszul, vagy sem, megszülettek a parttalan viták, kontroll nélküli vélemény-megosztások, "demokráciának" nevezve... 

Nemrégiben nemes célok érdekében együttműködő fiataloknak tartottam a tréninget. Az első csoportos problémamegoldó feladat sikertelenül végződött. A csapat élénk vitával töltötte ki a szabott időt, de megállapodásra nem jutottak. Saját bevallásuk szerint "ez mindig így van": "mindenki elmondhatja, ami a szívét nyomja, ezzel órákig elvagyunk, de eredmény sosem születik". "Pont ugyanez történik a meetingjeinken: X csipkelődik Y-nal, Z nem szólal meg, K megsértődik, L nekitámad P-nek, A mindig vitába keveredik B-vel ... és így tovább." (De legalább nem volt unalmas.)

Akkor hogyan?  Katherine Woods és Kenda Gaynham, a Meeting Magic Ltd. lelkes és tapasztalt facilitátorai az alábbiakat írják erről - és a szívemből szólnak! Katherine személyes engedélyével osztom meg veletek a mondanivalójuk lényegét. :-)

Katherine-énak gyönyörű metafórájuk van a megbeszélésekre: a fotoszintézis mintájára "peopleszintézis"-nek hívják.

 

Ahogy a növények vízből és a levegő széndioxidjából a napfény hatására a környezet számára oxigént, önmaguk számára pedig saját növekedésüket szolgáló glükózt állítanak elő, úgy állítja elő a találkozó során a csoportfolyamatra való figyelés a behozott információkból, emberi motivációkból, tudásokból, viselkedésekből a találkozó értelmét, megértést, amiből azután a szervezet növekedését támogató cselekvések táplálkoznak.

A szóhasználat nem véletlen: nem meetinget tartunk, hanem TALÁLKOZUNK. 

Ahogy a fotoszintézis létrejöttéhez láthatatlan fényenergia, és a katalizátorként azt felhasználó klorofill szükséges, úgy szükséges az élő, eleven beszélgetéshez és együttműködéshez az, hogy a csoport odafigyeljen a köztük működő, láthatatlan folyamatokra.

Amikor fejlesztőként részt vehetek egy cég meetingjén, kivételes lehetőségem adódik a szervezeti kultúra tudattalan részének megfigyelésére. Látni, érezni, hogyan működnek az emberek az adott szervezetben. Ezek a megfigyelések nagyon hasznosak lehetnek a szervezet fejlesztésében, így akkor is, ha a teal kultúrát szeretnék kialakítani. Kiderül, mire lehet alapozni (mert jól működik), és az is, hogy a megbeszéléseket hogyan kellene átalakítani ahhoz, hogy integrálni tudják a teal gyakorlatot.

A teal szervezetek lételeme az önszerveződő csoport - ezek viszont nem működnek anélkül, hogy találkozzanak, és tudatában legyenek a köztük működő dinamikának, folyamatoknak. Ezért nem működik az, hogy egy tetszőleges csoportból ripsz-ropsz teal csapatot alakítsunk. 

Hogyan lehetnek a találkozók a teal szervezet életadó, fejlesztő elemei? 

A titok a szakszerű, gyakorlott facilitáció. Amikor az emberek átélik, milyen energikus, inspiráló, értelmes, eredményes tud lenni egy találkozó, az többet jelenthet minden egyéb meggyőző praktikánál. 

A facilitáció azonban egy tanult és gyakorolt, folyamatosan fejlesztett készség. Az átélt élmény nem elég ahhoz, hogy bárki megcsinálja... A facilitáció láthatatlan. Érzékelni lehet a gördülést, a hatékonyságot, a jó érzést, de azt nem, amit a facilitátor tett mindezért. Katherine-ék az autóvezetéshez hasonlítják: attól, hogy gyerekkorunkban nap mint nap autóval vittek minket suliba, tanulás, vizsga és gyakorlás nélkül senki nem engedne oda a volánhoz, és pláne nem engedne másokat fuvarozni! Attól, hogy részt vettél néhány facilitált megbeszélésen, nem biztos, hogy másokat tudnál vezetni! A gyakorlatlan facilitátor pedig többet árthat, mint használ. Elviheti a gondolkodást saját irányába, vezethet rossz döntések felé, kizárva kritikus hangokat, félrekezelheti a fellépő nézeteltéréseket és konfliktusokat, hosszútávú kárt okozva a csapatnak.

A jó facilitálás, amihez sok tanulás, évek - különböző helyzetekben próbált - gyakorlata, állandó fejlődés szükséges:

- bátorítja azokat a jó gondolkodási folyamatokat, amik a sikerhez vezetnek,

- irányítja az erőteljes véleménycserét, döntéshozatalt,

- felhasználja a csoport dinamikáját ahhoz, hogy a találkozó hatását még jobban megerősítse.

A szervezeten/csapaton kívüli facilitátor azt az előnyt is nyújtja, hogy a csapat minden tagja saját jelenlétére, bekapcsolódására, hozzájárulására fókuszálhat, mert van, aki a folyamatot kézben tartja.

Ha teal kultúrát szeretnél, ezt a működést biztosítanod kell: jól kell tudni facilitálni a csoportok találkozóit.

forrás: http://www.enliveningedge.org/tools-practices/becoming-teal-one-meeting-time-magic-meeting-evolution-organisations/

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr318824284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.