Teal szervezetek

"Szervezeti boldogság"? Az meg minek?

2016. június 17. - BozsárG

Kell-e, hogy boldogok legyenek az emberek a munkájukkal? Kell-e, hogy a munkahely támogassa a munkatársai boldogság-keresését? Tényleg jobban teljesítenek a boldog dolgozók?

Az első kérdésre az én válaszom egyértelmű IGEN. Ezért dolgozom - és ezt a lehetőséget látom a teal szervezetekben. (A második és a harmadik kérdésre nem egyértelmű az "igen"-em...)

Az biztos, hogy rengetegen vannak, akik nem elégedettek, boldogok a munkájukkal. Az is biztos, hogy ez a teljesítményükön és a csapatszellemen is meglátszik.

Hiszek azonban az egyéni felelősségben: én, és nem a munkahelyem felelős a boldogságomért...

Vannak szervezetek, ahol törődnek a dolgozók elégedettségével, sőt, boldogságával. Létezik "Boldogság-felelős"-nek kinevezett HR-es is... De ez a szokásos vállalati működésben, a meglévő kultúrában jelenik meg. Néha az az érzésem (tapasztalatom), hogy az ilyen kezdeményezések leginkább azért jöttek létre, hogy ellensúlyozzák a cég boldogság-gátló tevékenységét. A túlterhelést, az értelmetlen munkákat, a versengést, a tehetségtelen főnököket, az őszintétlen vállalati kommunikációt.

lajk_es_happy_face.jpgA teal szervezetekben más a helyzet. Én abban látom a különbséget, hogy nem egy paternalista cég próbálja boldoggá tenni a munkatársakat, hanem azon ügyködik, hogy képessé tegye őket a felelősségvállalásra, értelmes munka keresésére és kialakítására. Az önismeret, önreflexió, csapatmunkára való reflektálás fejlesztése hozzátartozik a mindennapokhoz. És nem a Boldogság-felelős HR-es, hanem mindenki saját maga, egymást segítve gondoskodik a mindannyiuk jóllétéről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr248816062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.