Teal szervezetek

Nem mindenkinek való a teal!

2016. június 01. - BozsárG

Való nekünk a teal? A lelkesedés és a teljes elutasítás két végpontja között ott a reménykedő kételkedés. Tudnánk mi teal szervezetté válni?

Nem minden egyén képes önszerveződő teamben dolgozni, és nem minden szervezet képes megváltoztatni a működését teal-lé. Legalábbis nem gyorsan, nem zökkenőmentesen.

Meg tudnak-e birkózni a csapat tagjai az eddiginél komplexebb szerepekkel? Képesek lesznek-e elsajátítani a közös döntéshozatal új készségét? Lesznek-e elég fegyelmezettek ahhoz, hogy a maguk által hozott működési szabályokat következetesen betartsák? Hogyan fogják kezelni, ha valaki nem teszi a dolgát? 

team_kepes-e.jpg

Tudnak-e megfelelő kapcsolatot építeni az ügyféllel?  Mi lesz a személyes konfliktusokkal? Mi lesz azokkal, akik nem képesek, vagy nem akarnak új módon együttműködni? Képes-e a team megtanulni, hogy vegyen fel új tagot? Találhatnak-e olyan embert, aki képes ebben a kultúrában dolgozni? 

És végül a legkritikusabb: képes lesz-e a menedzser lemondani a hatalmáról, a kézi vezérlésről, a beleszólásról? Tud-e új szerepet találni magának? 

Eddigi szervezetfejlesztési tapasztalataim alapján komoly kétségeim vannak. Működik a közös döntéshozatal, amíg a tanácsadó facilitálja a műhelymunkát. De - a résztvevők bevallása szerint - ők nem képesek ezt következetesen csinálni később. Tanulunk remek problémamegoldási, döntési készségeket - de a résztvevők közlik: "a munkahelyünkön erre nincs idő, ezeket nem tudjuk használni". Coaching ülésen felismeri az ügyfél, hogyan járul ő maga hozzá, hogy az emberei "nem önállóak", "nem vállalnak felelősséget", "nem motiváltak", "nem kezdeményeznek, nem proaktívak" - de nem tud leszokni a teljes kontrollról...

A teal csapatoknak tiszta szerep- és felelősségelosztásra, bővebb hatáskörökre van szüksége - írja minden ezzel foglalkozó irodalom. Készségek, és ami nehezebb, attitűdök elsajátítása nélkül ez nem megy. És főleg nem megy eltökéltség, fegyelmezett működés nélkül. 

A gondolatokat inspirálta: http://hbswk.hbs.edu/item/are-we-ready-for-self-management

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr328765938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.