Teal szervezetek

Egy példa: FAVI

2016. május 28. - BozsárG

Amikor először olvastam a teal szervezetekről, azt gondoltam - és meg is írtam kommentben -, hogy el tudom képzelni ezt a működést egy néhány fős startupnál, de nem hiszem, hogy működne egy nagyobb, "katonás" teljesítményt követelő termelő cégnél. A válasz az volt, hogy olvassam el Laloux könyvét, van benne ilyen példa. 

A könyv elolvasása után meg is kerestem a FAVI honlapját, és alaposan átnézegettem. Mert, mint azt a teal szervezetek vallják: transzparencia van. Eljárásaik, hitvallásaik, módszereik elolvashatók. 

A FAVI családi tulajdonú, 400 fős, fémipari gyártó cég, autógyáraknak szállítanak be alkatrészeket. Erről az iparágról pedig tudható, hogy nagyon szigorú elvárások vannak, nem csak minőség, igényekre való rugalmas reagálás, hanem beszállítási pontosság, logisztika tekintetében is.

favi_menedzsment.jpg

A FAVI-ban ügyfelenként (Audi, Volkswagen, stb.) szervezett teamek vannak, akik döntenek a megrendelések befogadásáról, ütemezésről, műszakbeosztásról, vevővel való egyeztetésekről. Az eredetileg központi egységben dolgozó ügyfélkapcsolati felelős átköltözött az üzembe, és a team tagja. A termelésben dolgozó teameknek van vezetőjük (team leader), aki összefogja a csapatműködést. A teamek feletti döntésekről (pl. beruházás, munkaerő átcsoportosítás) a teamek képviselői egyeztetnek.

Egyébként nincs munkaköri leírás, vannak egyszerűbb és komplexebb szerepek, de nincs főnök-beosztott, a team helyreteszi azt, aki vissza él a helyzetével. Az, hogy ki milyen szerepben van, mi a dolga és a hatásköre, egy adatbázisban található.

A teal szervezetek egyik alapelve, hogy nem ismerik a "nem az én dolgom" fogalmát: mindenkinek kötelessége felismerni és szóvá tenni a problémákat. A FAVI-ban létezik egy napló, amibe ezeket bele kell írni - ezt rendszeresen átnézik, és ha sokan csatlakoztak egy felvetéshez, akkor előveszik és foglalkoznak vele. A problémák megoldására ideiglenes projektteamek alakulnak, és bonyolult tervezési, jóváhagyási procedúrák nélkül végigviszik a projektet.

Érdemes olvasgatni a honlapon található dokumentumokat, sok apró praktika, eljárás, gondolkodási ötlet található bennük.

Forrás: F. Laloux: Reinventing Organizations, FAVI honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr58753644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.