Teal szervezetek

Önszerveződő teamek: nem új találmány...

2016. május 25. - BozsárG

Ötven éve léteznek olyan vállalatok, amelyek önszerveződő teamekkel dolgoznak. Sikeresek, növekvők, hatékonyak, profitot termelnek.

Nem a "team" a siker titka, hanem amit mi "tulajdonosi szemlélet"-nek (ownership) hívunk. A döntések joga afölött, hogy mit csinálunk, és hogyan. Ez pedig olyan motiváló erő, ami semmi mással nem vetekszik.

A vezetők hajlamosak azt hinni, hogy csak ők tudnak jó döntéseket hozni. Ugyanakkor alattuk olyan felnőtt emberek dolgoznak, akik saját életükben "vezérigazgatók": képesek egész életüket befolyásoló döntéseket hozni arról, mibe fogjanak bele és mibe ne, mibe fektessenek pénzt, energiát, időt, és mibe ne. Családot alapítanak, lakást, házat vesznek vagy bérelnek, szakmát, hivatást tanulnak és váltanak, iskolát választanak a gyerekeiknek, befektetnek hosszútávra, és így tovább. Miért gondoljuk róluk, hogy nem tudnak döntéseket hozni?

risk_profit_loss.jpgVan különbség: a vállalatoknál a vezetőknél több információ van a döntéshez és (jól-rosszabbul) megtanultak dönteni, kockázatot és bizonytalanságot kezelni, következményeket kiszámítani. Ezért gondolják a vezetők, hogy nekik kell dönteniük... 

A teal szervezetekben az történik, hogy a teamek rendelkezésére bocsátják az üzleti információkat, megtanítják őket csoportos döntéshozatalra, vagyis képessé teszik őket arra, hogy ne csak magánéleti, hanem üzleti, mindannyiuk sorsát befolyásoló döntéseket hozzanak. 

A másik motiváló tényező az önszerveződő teamek esetében: döntés afölött, hogy mit hogyan csinálunk, és melyikünk mit csinál. Megvan a KÖZÖS cél, megvan a tudás a munkafolyamat megtervezéséhez. A team elosztja a munkát, felállítja a követelményeket (mérőszámokat), megegyezik abban, ki milyen fizetést kap, ha elvégzi a rá kirótt munkát, és mi lesz a következménye annak, ha valami nem készül el. A team pontosan tudja, ki hogyan teljesít (ez most is így van, kedves vezetők, hallgatnátok meg a beosztottaitokat... :-)), és eldönti, mi legyen a rosszul teljesítővel...

A jövő az önszerveződő teameké ? !

Forrás: http://www.inc.com/chuck-blakeman/why-self-managed-teams-are-the-future-of-business.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr708745264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.