Teal szervezetek

A teal szervezetek ember-képe

2016. május 23. - BozsárG

Azon gondolkoztam, milyen bizalom és hit kell ahhoz, hogy egy vezető átadja a hatalmát a munkatársainak, hogy saját maguk dönthessenek saját sorsukról. A hétvégén egy konferencián voltam, ahol jó néhány előadás és beszélgetés "természetesen" :-) rezonált a teal témával, ami mostanában állandóan jelen van a gondolataimban.

Rogers-ről, Maslow-ról volt szó, a humanisztikus pszichológia, a személyközpontú terápia megteremtőiről. Amit ők gondoltak az emberről, motivációról, fejlődésről, az az alapja a teal szervezetek működésének.

vrogers.jpgRogers ezt mondta: "Minden élő szervezetben van egy rejtett törekvés a benne lévő lehetőségek megvalósítására." Ez is tőle származik:  „A szervezet önmegvalósítási irányának a tágabb értelemben vett szocializáció tűnik", vagyis önmagunk kibontakoztatása a környezettel való összhang megteremtése útján történik. Az embernek szüksége van arra, hogy elfogadja saját magát, de ehhez a környezete elfogadó reakciója elengedhetetlen. Méghozzá a feltétel nélküli elfogadás. Önmagunk elfogadása pedig fejlődésünk alapja.  A világon minden ember képes a növekedésre és a fejlődésre. 

A mai munkahelyek zászlóra tűzik a "fejlődést" fejlesztést, de arról az alapról indulva, hogy "nem vagy jó úgy, ahogy vagy". Akkor fogadlak el, ha... jobban / többet / másképpen... ! Csoda, ha a dolgozók ellenállnak a tréningnek, coachingnak? A teal szervezetek második alapelve a "teljesség" (wholeness), vagyis az ember teljes valójában való jelenléte, megmutatkozása a munkahelyen. 

abraham_maslow_2.jpgAbraham Maslow munkásságának nagy részében azt próbálta megérteni, mi teszi lehetővé a képességek legteljesebb kibontását és az érvényesülést: a motiváció fogalmát és a motívumok szerveződését vizsgálta. Szerinte az emberi szükségletek az alsó szinteken valamilyen hiányból táplálkoznak (megélhetés, biztonság), a felsőbb szinteken egyre inkább emberiek, szociálisak, növekedés-alapúak (kapcsolódás-elfogadás, elismerés, önmegvalósítás). Mindenkinek megvan a lehetősége az önmegvalósításra, és megvan az a belső vágya, hogy képes­ségeinek megfelelően a lehető legtöbbet hozza ki magából. Nemcsak a művész, a tudós lehet önmegvalósító, hanem bár­ki, akinek a személyisége a teljesség irányába változik.

A motivációval foglalkozók már régóta tudják, hogy manapság, azokon a munkahelyeken, ahol az alapvető létbiztonság megvan, nem lehet már az alsóbb szintű szükségletek kielégítésével motiválni a dolgozókat. De kaphat-e teret önmegvalósítási vágyuk? ÖN-megvalósítás-e, ha mások által eldöntött célok érdekében kell dolgoznom? Van-e ebben igazi lehetőség személyiségem fejlődésére?

A teal szervezetek törekszenek arra, hogy mind a szervezet, mind az egyének fejlődjenek. Sőt, profit helyett ezt állítják középpontba a harmadik alapelvvel: a fejlődési törekvés (evolutionary purpose), mint cél kimondásával.

Forrás: http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/pedagogia-pszichologia-rogers--maslow--csikszentmihalyi.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr348741572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.