Teal szervezetek

Hogy működnek az önszerveződő teamek?

2016. május 22. - BozsárG

Ahogy ezt röviden leírtam, a teal szervezetek egyik forradalmi gondolata a merev hierarchikus vállalat-szerkezet feloldása, önszerveződő teamek létrehozása.

A teal szervezet teamjei nagyfokú önállósággal bírnak, saját maguk tervezik a munkájukat, hozzák a döntéseket, osztják el a szerepeket. A teal csapatok tagjainak ugyanis nem központilag meghatározott munkaköri leírásai vannak, hanem saját maguk által meghatározott szerepeik. A felsőbb szintű vezetők felé történő beszámolás helyett a munkatársak egymásnak tartoznak felelősséggel. A szerepeket egymás között egyeztetik, rögzítik. A szerepekhez éppen annyi döntési hatáskör tartozik, amennyi szükséges. A team tagok felelősek azért, hogy tevékenységüket a többiekkel összehangolják.

18086-nrgwxd.jpgAz, hogy konkrétan milyen önszerveződő egységek jönnek létre, és milyen kapcsolat van közöttük, függ a cég méretétől, tevékenységének komplexitásától, értékteremtő folyamatának hosszától. Lehetnek párhuzamos teamek, kisméretű, rövid folyamatokat menedzselő szervezetekben (ilyen a mintapélda Buurtzorg), "mini-gyárak" (FAVI), hálózatok (Morning Star), vagy komplexebb folyamatok, nagyobb cégméretek esetén egymásba illeszkedő teamek. Van, ahol néhány támogató (központi) team is van, hiszen bizonyos dolgokat nem érdemes minden teamnek külön csinálni (pl. beszerzés, IT, stb.), de ezek is hasonlóan működnek.

Tulajdonképpen ha embereknek, hatalmi pozícióknak nincs is hierarchiája, a cégben létezik több, természetesen alakuló és átalakuló hierarchia. A munkatársak lehetnek vezetők és követők is, ahogy ezt az éppen aktuális szerepük rögzíti. Vannak kisebb és nagyobb felelősséggel, hatáskörrel rendelkező szerepek. Van olyan teal szervezet is, ahol nem változott a cég szerkezete, de annak működése nagyon is!

Félreértés ne essék: ez nem káoszt jelent, nem azt csinál mindenki, amit akar. 

Ez a fajta működés nagyon is átgondolt, átbeszélt, rögzített játékszabályokat igényel! A teamek fölött nincsenek vezetők, viszont rendelkezésükre állnak team coachok, akik segítik a működésüket. Szakmai irányítást nem gyakorolnak, de fejlesztik a teamműködést, segítik a problémák megoldását. Ehhez hozzátartozik, hogy a munkatársak mindegyike tréningeken sajátítja el az erőszakmentes kommunikáció, az értő figyelem, a konfliktuskezelés művészetét. 

Forrás:

F. Laloux: Reinventing Organizations

F. Laloux: The Future of Management is Teal (http://www.strategy-business.com/article/00344)

J. Freeman: So what's this "Teal" organisations thing? (http://integralleadershipreview.com/14108-1130-reinventing-organisations-and-the-teal-impulse/)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teal.blog.hu/api/trackback/id/tr648739030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.